Podcast: Leonard Witkamp in De Wereld van Morgen


Leonard Witkamp (bijzonder hoogleraar Telemedicine en directeur KSYOS) is te gast in de BOBcast 2 van De Wereld van Morgen, een programma van BNR over innovatie en verandering. Hoofdgast in de serie is prof. dr. Bob de Wit (Nyenrode Business Universiteit). Het thema van deze aflevering is “op de intensive care van E-Health: het zorgsysteem met zwaar overgewicht”.

Hoe kijken Leonard Witkamp en Bob de Wit aan tegen innovaties in de zorg? Klik hier om de podcast te beluisteren.

  

Artikel Medisch Contact: Deskundig oogheelkundig advies bij de optometrist


Toenemende tekorten op de arbeidsmarkt bij een alsmaar groeiende vraag, dat leidt tot verstopping van zorg. In de oogheelkunde is dat geen schrikbeeld voor de toekomst, maar dagelijkse realiteit. In de regio Rotterdam werken huisartsen, optometristen en oogartsen samen in het Ksyos Zorgpad Oogheelkunde om mensen zo snel mogelijk de juiste zorg te bieden.

Klik hier om het artikel uit Medisch Contact te lezen.

  

Artikel De Eerstelijns: Zorgpad Oogheelkunde in de regio Rotterdam


In editie 3 (april 2018) van De Eerstelijns leest u meer over het succes van het Zorgpad Oogheelkunde in de regio Rotterdam.

In de regio Rijnmond werken huisartsen, optometristen en oogartsen samen om mensen zo snel mogelijk de juiste zorg te bieden. De optometrist ‘om de hoek’ onderzoekt en diagnosticeert alle niet acute oogklachten en de oogarts kijkt op afstand mee. De huisarts blijft via KSYOS en een terugkoppeling in het huisartsinformatiesysteem volledig op de hoogte.

Klik hier om het hele artikel te lezen

  

Het Parool: Interview Leonard Witkamp


Hoge kosten in de gezondheidszorg? Met ICT-toepassingen kan elk medisch traject sneller en de helft goedkoper, claimt KSYOS-directeur en bijzonder hoogleraar Leonard Witkamp.

In een interview in Het Parool praat Leonard over het voorkomen van verwijzingen, het reduceren van zorgkosten en de hobbels op zijn pad binnen het zorgstelstel zoals dat nu ingericht is: “een ziekenhuis wíl helemaal niet omlaag in budget, want dan komt het financieel in de problemen”.

Lees hier het volledige artikel.

  

Artikel De Eerstelijns: TeleGGZ in Zeeland


In editie 8 (november 2017) van De Eerstelijns leest u meer over het succes van KSYOS TeleGGZ in Zeeland. Met gemiddeld ruim zeventig TeleGGZ-trajecten per normpraktijk lopen huisartsen in deze regio voorop in Nederland. Janet Miedema (manager eerstelijns GGZ en POH bij de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie) en Guus Jaspar (huisarts bij huisartsenpraktijk Triniteit en bestuurslid Nucleus Zorg) delen hun ervaringen rondom blended care.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

  

Met ICT wordt zorg efficiënter, beter en goedkoper


Naar de huisarts voor een verwijzing naar een specialist, maandenlang wachten tot je er terecht kunt, weinig aandacht, hoge rekeningen; in de zorg is ruimte voor verbetering. Volgens Leonard Witkamp, bijzonder hoogleraar TeleMedicine en directeur van KSYOS TeleMedisch Centrum, is er voor veel knelpunten in de zorg een oplossing: internet en slimme ICT.

Lees het hele artikel op nrc.nl.

   

TeleMonitoring hartfalen: nog een lange weg te gaan?


Het aantal mensen in Nederland met hartfalen is groot en zal in de toekomst alleen maar toenemen. Om deze stroom aan patiënten aan te kunnen, kan TeleMonitoring een uitkomst bieden. Met TeleMonitoring kunnen hartfalenpatiënten thuis hun bloeddruk, gewicht en hartslag meten.

Dit biedt de patiënt meer onafhankelijkheid: hij hoeft minder vaak naar het ziekenhuis en kan in eigen tijd contact opnemen met de zorgverlener. Het thuis monitoren kan ervoor zorgen dat zorgverleners eerder kunnen ingrijpen, waarmee complicaties voorkomen kunnen worden.

Ondanks de voordelen is TeleMonitoring nog niet de norm en nog lang niet bij elk ziekenhuis beschikbaar. Dit komt volgens KSYOS directeur Leonard Witkamp doordat er voor ziekenhuizen nog te weinig financiële drijfveren zijn. Witkamp: “Met chronische patiënten zoals mensen met COPD of hartfalen verdient het ziekenhuis aan een korte opname, aan een lange opname verliest het ziekenhuis geld. Die lange opname probeert het ziekenhuis te voorkomen al of niet met TeleMonitoring.”

Lees het hele artikel op SmartHealh.

   

Professor dr. Witkamp: ‘Onvoldoende budget voor groei van e-health diensten.’

ICT&health_Cover-Nr.5-2016Leonard Witkamp, bijzonder hoogleraar Telemedicine aan het AMC en directeur van KSYOS, heeft uitgesproken ideeën over e-health, vooral over de noodzakelijkheid van toereikend budget om innovaties in de zorg op te schalen. Die opschaling blijft uit zolang het noodzakelijke budget uitblijft.

“Betaal je voor verrichtingen, dan krijg je verrichtingen. Betaal je voor gezondheid, dan krijg je gezondheid. Betaal je voor innovatie, dan krijg je innovatie. Dat zijn basale economische principes, waarvan we in de zorg gebruik moeten maken. E-health wordt massaal omarmd. Het is nu tijd om afspraken te maken over het opschalen van e-health diensten, die hun nut ruimschoots hebben bewezen.”

Witkamp stelt dit in het interview met Lucien Engelen em Yvonne Keijzers in het blad ICT&Health van november 2016. Het hele interview kunt u binnenkort hier lezen.

Vergoed en verspreid mogelijkheden eHealth!

Screen Shot 2016-10-28 at 09.21.12De voordelen van eHealth zijn nog onvoldoende bekend. Een schone taak voor zorgverleners én zorgverzekeraars, zo betoogt prof. dr. Leonard Witkamp, specialist op het gebied van telemedicine, in deze column van de Amsterdam Economic Board.

Deze board heeft als missie de welvaart en het welzijn in de metropoolregio Amsterdam duurzaam te versterken.

Lees hier de column.

TeleGGZ: ‘maak eHealth onderdeel van de zorg’

From ClipboardIn het Digitalezorg.nl magazine leest u deze week waarom ruim 2 miljoen Nederlanders via hun huisarts inmiddels toegang hebben tot KSYOS TeleGGZ. Met behulp van intelligent internet vindt de zorg steeds vaker (deels) buiten de spreekkamer plaats. En dat werkt motiverend voor patiënt én zorgverlener! Maar hoe integreer je online zorg in je dagelijkse spreekuur en waarom zou je?

Lees hier het gehele artikel.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw patiënten huisartsenpraktijk? Klik hier of bel: 020 600 0060. Het KSYOS-team helpt u graag met het implementeren van de eHealth mogelijkheden in uw praktijk en biedt kosteloos, geaccrediteerde opleidingen in uw praktijk aan.